Land

Ligging:

Israël grenst in het noorden aan Libanon, in het noordoosten aan Syrië, in het oosten aan Jordanië, in het zuidwesten aan Egypte en in het westen aan de Middellandse Zee. De meest zuidelijke punt van Israël rijkt tot de Golf van Aqaba, een zijarm van de Rode Zee.

Grootte:

De oppervlakte van Israël is ongeveer 20.770 km²

Hoofdstad: Jeruzalem

Economie:

Israël is afhankelijk van import van ruwe olie, granen, ruwe grondstoffen, militair materieel en water. Ondanks beperkte natuurlijke rijkdommen heeft Israël zijn agrarische en industriële sectoren de laatste 20 jaar intensief ontwikkeld. Het land is grotendeels onafhankelijk wat betreft de voedselproductie, behalve voor granen. Belangrijkste exportproducten zijn diamant, technologisch hoogontwikkelde apparatuur en landbouwproducten (fruit en groenten).

Vegetatie:

Omdat het westen van Israël nog tot de mediterrane regio gerekend kan worden, zijn hier nog heel wat groene bossen te vinden. Op de krijtgrond van het kustgebergte en tot Jeruzalem en Galilea, groeien naaldbosssen. Eikenbossen zijn te vinden op zandgronden in deze streken. Landinwaarts groeit er in het gebergte vooral struikgewas.Als je naar het oosten reist, zie je de vegetatie overgaan in die van het steppegebied, waar alleen zeer taaie planten groeien die maar weinig water nodig hebben. De over van de Jordaan heeft vrijwel geen vegetatie. In de zomer is de woestijn an Judea kaal en dor, maar in de winter is hij groen, en als je geluk hebt is hij in het voorjaar bij voldoende neerslag één grote wilde bloementuin. Er zijn maar liefst 160 natuurreservaten in Israël.

Dieren:

Op dit moment telt Israël ongeveer 80 verschillende soorten reptielen en zo’n 200 soorten zoogdierensoorten. De panter komt nog in zeer kleine aantallen voor, net als de Syrische bruine beer. Van de andere recente soorten zijn er de gestreepte hyena, de gewone jakhals, de ichneumon of faraorat, de egel, de klipdas en een blinde muis. Tot de ca. 400 soorten tellende vogelwereld behoren onder meer de raaf, de kerkuil, de vale gier, de witte kwikstaart, een mus, patrijzen en kwartels, de kokmeeuw en de gewone pelikaan.

Delen:
Uw reisadviseur
Astrid Wouters image Hallo, mijn naam is Astrid Wouters en ik ben in 2016 begonnen als stagiaire bij Travelcenter de Wit. Tijdens mijn opleiding Toerisme & Luchtvaartdienstverlener heb ik bij Travelcenter de Wit een geweldige stage gehad waarbij