Geldzaken

Valuta:
Op IJsland wordt betaald met IJslandse kronen.
Er zijn munten van 1, 5, 10, 50 en 100 króna. Bankbiljetten zijn er 500, 1000, 2000 en 5000 króna.

Als je op vakantie bent in IJsland kun je de plaatselijke BTW terugbetaald krijgen. Dit betekent dat je maximaal 15% korting krijgt op je aankopen, mits je binnen 3 maanden na de aankoopdatum IJsland verlaat. Een andere vereiste is dat het aankoopbedrag per winkel 4000 króna moet zijn.

Je krijgt je geld (de belasting) terug op het vliegveld. Je moet je aankopen bij de douane op het vliegveld laten zien.
Op vliegveld Keflavík moet je alleen de formulieren voor belastingvrij aankopen m.b.t een terugbetaalde belasting voor een bedrag hoger dan 5000 króna laten zien. Alle andere formulieren kun je gelijk inwisselen voor contant geld bij de bank Landsbanki Íslands in de vertrekhal.

Pinnen:
Pinnen is mogelijk in de meeste grote steden en uiteraard op de luchthaven. Maar let wel op want je europas of giropas moet hier wel geschikt voor zijn.
Informeer je goed bij je eigen bank omtrent de mogelijkheden hierover. Het gebruik van de credit kaart is overal mogelijk en op vrijwel de meeste plaatse geaccepteerd als wettig betaalmiddel.

Fooien:
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in IJsland. Bij restaurants zit de fooi bijvoorbeeld al bij de prijs inbegrepen.

Delen:
Uw reisadviseur
Jerinde de Wit image Graag stel ik mijzelf aan je voor.  Ik ben Jerinde de Wit en ik ben filiaalmanager van ons reisburo in Gemert. Al sinds 2008 werk ik met veel plezier bij Reisburo de Wit om voor iedere klant een fantastische reis te mogen verzorgen.