Reisburo de Wit > Toeristische informatie > Europa > IJsland > Vakantiebestemmingen

Vakantiebestemmingen

image

IJsland heeft een variërend landschap wat verdeeld is over verschillende streken. Iedere streek heeft zijn eigen charmes en het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen een rondreis maken door dit prachtige land. Op deze manier kunnen zij zoveel mogelijk ervaren van deze prachtige bestemming. Natuurlijk zijn er ook voldoende mogelijkheden om vanuit een vaste plaats excursies te ondernemen.

De zuidelijke regio:

Reykjavik
Reykjavik staat bekend als een zeer schone en veilige stad en wordt met de jaren steeds populairder als stedentrip. Het is met ongeveer 190.000 inwoners de grootste stad van IJsland. Reykjavik is vergeleken met vele andere steden aan de kleine kant. Desondanks heeft de stad toch vele bezienswaardigheden van grote waarde. De bijzondere hallgrimskerk is hier een bekend voorbeeld van. Ook is het leuk om een bezoek te brengen aan het cultuurhuis. Tijdens een bezoek aan dit museum krijgt u meer te weten over de geschiedenis vol mythen en sagen van onder andere de welbekende vikkingen die ooit de eerste bewoners van IJsland waren. Natuurlijk kunt u in Reykjavik ook goed terecht voor een hapje of een drankje. De stad heeft een groot scala aan trendy restaurants, cafe’s, drukbezochte dansgelegenheden, gezellige pleintjes, moderne winkelcentra etc.

Thingvellir (ook wel Pingvellir genoemd in IJsland)
Op het schiereiland Reykjanis bij Pingvellir bestaat een breuklijn tussen twee grote aardkorstplaten die ieder jaar weer een stukje verder uit elkaar drijven. De spleet die hierdoor ontstaat wordt steeds weer opgevuld door vulkaanuitbarstingen. Er zijn heel duidelijk twee kloven te zien op de plek waar de Europese en Amerikaanse platen langzaam maar zeker uit elkaar drijven. Het gelijknamige nationale park is een mooi wandelgebied waar u vele uurtjes kan spenderen.

Krysuvík
In Krysuvík is het net alsof u op de maan wandeld. Het ruikt er overweldigend naar zwavel wat veroorzaakt wordt door de borrelende modderpoelen in allerlei kleuren aan het aardoppervlak verschijnen. Bezoekers kunnen dit wonderbaarlijke fenomeen bekijken vanaf een speciaal aangelegt wandelpad.

Blue Lagoon
De Blue Lagoon is één van de bekendste warm waterbronnen van IJsland. Deze lagune met geothermisch zeewater bevat vele mineralen waardoor het water lichtblauw kleurt. Veel inwoners van IJsland brengen regelmatig een bezoek aan deze zeer aangename warm waterbron om te genieten van het warme water en tot rust te komen. Men smeert zich er naar hartenlust in met de witte klei die in bakken naast het water opgesteld staan. Na een heerlijk warm mineraalbad in Blue Lagoon voelt u, u vast en zeker als herboren. Het is dan ook niet voor niets dat het water een goede uitwerking blijkt te hebben op uw huid.

Geisers
In het zuidwesten van IJsland vindt u vele verschillende geisers waarvan Geysir toch wel de meest bekende is. De naam geiser is namelijk afgeleid van het IJslandse geysir wat in grote lijnen spuiten/spuwen betekend. Vlak in de buurt van Geysir bevindt zich nog een andere geiser genaamt Strokkur. Deze geiser is actiever als de Geysir en daarom ook haast net zo bekend. De Strokkur spuit gemiddeld één keer in de 4 a 8 minuten een waterstraal van ongeveer 20 meter omhoog. Het is een fascinerend natuurverschijnsel en het blijft dan ook steeds weer een spectaculair gezicht.

Watervallen
Ook aan watervallen ontbreekt het niet in IJsland. De “gouden” Gulfoss waterval is een gigantisch grote waterval die ieder jaar door vele mensen bezocht wordt. Op een zonnige dag zorgen de zonnenstralen die op het omlaagstortende water schijnen voor verschillende kleurrijke regenbogen.

De westelijke regio en de westfjorden:

Deildartunguhver
Deze bron is de grootste hitte bron van de wereld. De warmte die door deze bron geproduceerd wordt, wordt door middel van pijpleiding afgevoerd naar omliggende plaatsen die het onder andere gebruiken als stadsverwarming.

Breidafjördur
De Breidafjördur is een schitterende baai met vele eilanden en is uitstekend te bewonderen tijdens een boottocht. Vogelliefhebbers kunnen hier terrecht voor het spotten diverse vogelsoorten. Het gebied staat met name bekend om de komische papagaaiduikers met hun bijzondere, felgekleurde snavels en als u geluk heeft mag u er zelfs een glimp opvangen van de legendarische zeearend.

Snæfellsnes
Het schiereiland Snæfellsnes is vernoemd naar de oude vulkaan Snæfellsjökull. Deze vulkaan is de inspiratiebron geweest voor het boek Reis naar het binnenste der aarde (1864) van de bekende schrijver Jules Verne. Het landschap van Snæfellsnes is door de jaren heen geschapen door het vulkanisme en dat is tot op de dag van vandaag nog duidelijk te zien.

Westfjorden
Op enkele visserdorpjes na hebben de Westfjorden een verlaten landschap en is het er erg stil en rustig. Het ruige landschap met de vele diepe fjorden maken het gebied erg moeilijk bewoonbaar, maar daarentegen juist weer erg aantrekkelijk voor een bezoek. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het gebied is de spectaculaire Dynjandi waterval die trapsgewijs zijn weg naar beneden vindt.

De noordelijke regio:

Skjálfandi
Skjálfandi is een goed uitgangspunt voor het welbekende walvisspotten. In de baai komen elk jaar verschillende walvissoorten die het best te bezichtigen zijn per boot. Het is een werkelijk unieke ervaring en hierdoor ook bijzonder populair bij toeristen. Verder worden er in de omgeving ook paardrijtochten georganiseerd. Op de rug van een IJslands paard kun je op een bijzondere manier genieten van de fantastische natuur. Ook wildwatervaren is één van de vele mogelijkheden die Skjálfandi te bieden heeft.

Akureyri
Akureyri staat ook wel bekend als de hoofdstad van het noorden van IJsland. Vanuit hier kunt u dan ook goed de noordelijke regio van IJsland verkennen. De stad is bekend door de cultuur, kunst en recreatie- activiteiten die in het zomerseizoen worden georganiseerd. Ook de botanische tuinen en de verschillende musea trekken ieder jaar weer vele toeristen.

De oostelijke regio:

Nationaal park Skaftafell
Nationaal park Skaftafell is voor natuurliefhebbers een belangrijke bezienswaardigheid. Het park ligt aan de voet van de grootste berg van IJsland en aan de reusachtige ijskap Vatnajökull. Naast de indrukwekkende gletsjers heeft het landschap nog andere verrassingen te bieden. Watervallen, spitse bergtoppen, uitgestrekte zandvlakten en kleurrijke steenformaties zijn hier enkele voorbeelden van.

Vatnajökull
De Vatnajökull is de op één na grootste gletsjer van Europa. Het is een imens grote ijskap die uitloopt in verschillende gletsjertongen. Er worden verschillende gletsjertochten aangeboden om deze wonderbaarlijke wereld van ijs te verkennen.

Het centrale hoogland:

Dit moeilijk begaanbare gebied biedt een verscheidenheid aan vergeten landschappen. De vulkaanactiviteiten hebben door de jaren heen prachtige landschappen gevormt met vele kleuren die sterk afsteken tegen de donkere lavavelden. Om dit ruige en verlaten gebied op eigen gelegenheid te kunnen verkennen ben je genoodzaakt een jeep te huren. Andere autotypen worden namelijk niet verhuurd door automaatschappijen. Naast de mogelijkheid van autohuur worden er ook wandel- en paardrijtochten georganiseerd waarbij je bagage uiteraard wordt getransporteerd. Ook kan het gebied per bus aangedaan worden. Het centrale hoogland van IJsland is een ware beleving voor de avonturiers onder ons.

Delen:
Image gallery
Uw reisadviseur
Astrid Wouters image Hallo, mijn naam is Astrid Wouters en ik ben in 2016 begonnen als stagiaire bij Travelcenter de Wit. Tijdens mijn opleiding Toerisme & Luchtvaartdienstverlener heb ik bij Travelcenter de Wit een geweldige stage gehad waarbij