Goed nieuws!

Net als onze reisburo's hebben we ook onze website een moderne uistraling gegeven.

Je kunt zelf kiezen welke website je graag wilt bezoeken:

Oude website Nieuwe website →
TIP: op onze nieuwe website kan je ook makkelijk zoeken en boeken in ons aanbod van zonvakanties.
Land « Reisburo de Wit

Land

Ligging:
Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili zijn de directe buurlanden.

Grootte:
De oppervlakte van Peru is ongeveer 1.285.000 km2. en dat is dus een ruime dertig keer groter dan Nederland.

Hoofdstad:
De hoofstad van Peru is Lima.

Economie:
De belangrijkste industrieën zijn mijnbouw, chemicaliën en energie. Landbouw, vooral suikerbieten, aardappels en rijst en het produceren van textiel vormen een tweede belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking. In de visserij gaat het hoofdzakelijk om ansjovis, want meer dan de helft van de visvangst bestaat uit deze vissoort.

In de mijnbouw gaat het om het winnen van grote hoeveelheden metalen, petroleum en natuurlijk gas. In de vele bossen, die Peru rijk is, wordt veel rubber geproduceerd. De Peruaanse economie is echter altijd een zorgenkindje geweest en zal dat waarschijnlijk ook wel blijven. De toenmalige regering Fujimori is er, ten koste van de lokale bevolking, in samenwerking met het IMF in geslaagd om de inflatie fors terug te dringen en de inkomsten te laten stijgen. Maar nog steeds leeft ongeveer 45% van de bevolking ver onder de armoede grens.

Minder gewenst is de hoge productie van coca waarvan cocaïne gemaakt wordt. Ondanks de vele pogingen die de Peruaanse regering in het verleden heeft ondernomen, is Peru nog steeds de grootste producent van de wereld. De nieuwe president, Alejandro Toledo, heeft, ondanks alle protesten van vooral de V.S., de binnenlandse productie van cocabladeren gelegaliseerd. Deze oogst is hoofdzakelijk bestemd voor de binnenlandse bevolking, die veel van deze bladeren kauwen en voor vele andere doeleinden gebruikt.

Vegetatie:
De Andes, ook wel Sierra genoemd, is een heel ander verhaal. Met hoogten variërend van 2.000 meter tot de top van de Huascarán op 6.768 meter kunt u hier alles verwachten. Het wemelt er van de gletsjers, rivieren, valleien en plateaus en u kunt daar ook nog wel eens een beer of een jaguar weg zien duiken. De plantengroei is in de hoger gelegen gebieden weinig spectaculair en bestaat voornamelijk uit cactussen en verschillende soorten grassen.

In het Amazone laagland is dit wel even iets anders. Deze jungle wordt gezien als de meest dichtbegroeide en diverse van de wereld  en de begroeiing is zelfs zo dicht dat de zonnestralen ongeveer 40 meter boven de grond tegengehouden worden. Een wandeling door deze rimboe zal dus niet zonder slag of stoot verlopen en een gids wordt zeker aangeraden. Wie zich er echter toch in waagt, moet er rekening mee houden dat een indrukwekkende hoeveelheid beestjes u alsnog het leven zuur kunnen maken. Ga dus nooit ergens zomaar op zitten of lekker tegenaan leunen! Eerst even de bewuste plek goed onderzoeken.

Dieren:
De Peruaanse fauna is in het bijzonder gekenmerkt door de kameelachtigen, namelijk de lama, een huisdier, de alpaca, de vicuña en de huanaco, een wilde soort. Voor de Inca’s waren het heilige dieren. bij vondsten uit de oudheid vindt men in Peru afbeeldingen van lama’s in steen, metaal, hout, been en gebakken klei. De lama is nog steeds het symbool van Peru. Het dier staat afgebeeld op het geld, de postzegels en de luciferdoosjes.

Om zich te voeden heeft de lama genoeg aan graspollen langs de wegen en de typische grassen van de hoogvlaktes, “itchou” genoemd. De lama wordt gebruikt als lastdier, maar als men probeert een last van meer dan zestig pond op zijn rug te laden, weigert hij en gaat op de grond liggen. Wie hem slecht behandelt, kan een vlok bijtend speeksel in zijn gezicht verwachten, uit verdediging. De wol van de lama wordt gebruikt voor stoffen, de huid wordt verkocht als gewaardeerd leer en het vlees is eetbaar. Van bepaalde beenderen van het kostbare dier worden bovendien fluiten gemaakt, waarmee de Indianen muziek maken.

De poema, een soort wilde kat, ook Amerikaanse leeuw genoemd, en de condor met witte kraag en diadeemvormige kam, majestueus in zijn zweefvlucht, behouden hun symbolische waarde in de Peruaanse fauna. Onder de wilde beesten moeten we nog de gevaarlijke jaguar met ronde vlekken vernoemen. Amazone-Indianen jagen op de tapir, met zijn zachte karakter, voor zijn vlees wat naar rundsvlees smaakt.

Onder de knaagdieren vinden we de chinchilla die op 5.000 m hoogte leeft in de streken waar altijd sneeuw ligt. Verder vinden we wilde eenden, roze flamingo’s, pelikanen en aalschovers op waterplassen en eilanden. In de Peruaanse wateren vinden we walrussen, zeehonden, walvissen en een gevarieerd aanbod aan zeevissen en riviervissen.

Delen:
Uw reisadviseur
Inge Ooms image Hallo, mijn naam is Inge Ooms. Ik ben momenteel 30 jaar oud en woon in Oss. Ik werk sinds november 2017 bij Best of Travel.

Al tijdens mijn beide studies heb ik het reizen ontdekt en al vele mooi plekjes mogen bezoeken.